Tijekom proteklog vikenda, od 26. do 28. kolovoza 2022., u Dalmaciji je održan XI. nacionalni susret inicijative 40 dana za život – Hrvatska, a grad domaćin ovog puta bio je Zadar.

Susret je okupio preko 100 sudionika, članova timova, volontera i molitelja iz cijele Hrvatske koji su se osvrnuli na protekle dvije kampanje inicijative te naučili kako unaprijediti svoje djelovanje.

U subotu su sudionici susreta išli u razgled grada te uz stručnu pratnju vodiča imali priliku čuti detaljnije o povijesti i ljepotama grada Zadra. Svetu misu te večeri za sudionike susreta u katedrali svete Stošije predslavio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nadbiskup je pohvalio nesebično zalaganje sudionika za nerođeni život te ih ohrabrio ističući kako svoj uzor svakako mogu vidjeti u ustrajnom molitvenom životu svete Monike, čiji je spomendan crkva taj dan slavila, a koja nije odustala od molitve za svoga sina, njegovo obraćenje i svetost.

Predsjednik udruge Hrvatska za Život, Ante Čaljkušić, poklonio je nadbiskupu prigodan dar, te predstavio djelovanje inicijative 40 dana za život te Udruge, koje kroz dugogodišnje djelovanje imaju nebrojene plodove, osobito spašene živote te svakodnevnu brigu za velik broj obitelji.

Tijekom ova tri dana, sudionici susreta mogli su čuti izvrsna predavanja don Antuna Mate Antunovića te don Damira Šehića, kao i brojna svjedočanstva, sudjelovati na svakodnevnim misama, pristupiti sakramentu ispovijedi i razgovoru sa svećenicima, biti dio zanimljive radionice te međusobno razmijeniti svoja iskustva po gradovima u kojima djeluju.

S obzirom da su sudionici bili smješteni u Biogradu na Moru, organizatori su osobito zahvalni župniku župe svete Stošije u tom gradu, don Dariju Tičiću, koji ih je predivno primio, predslavio svetu misu za sudionike u petak, predvodio klanjanje i primio ih na župnu svetu misu u nedjelju na čijem je završetku Ante Čaljkušić mogao i župljanima pobliže predstaviti rad Inicijative i Udruge.

Ovaj susret bio je izvrsna priprema za nadolazeću jesensku kampanju, koja će trajati od 28. rujna do 6. studenog 2022. u 38 gradova u Hrvatskoj, s glavnom temom – udomiteljstvo i naglaskom na obiteljima koje otvaraju vrata svoga srca i doma za dječicu koja su potrebna ljubavi, pripadnosti i obitelji.