Udruga Hrvatska za Život radosno poziva na otvorenje spomenika Ruža Hrvatska. Otvorenje ovog jedinstvenog spomenika u Hrvatskoj, a i u Europi, održat će se 16. studenog 2021. u 12 sati ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, Županijska ulica 35.

„Kada smo 2015. godine održali nacionalni susret inicijative 40 dana za život u Vukovaru, među ostalim smo posjetili i Ovčaru. Na Ovčari je posađeno 200 grmića u čast na 200 žrtava poginulih i pokopanih na tom mjestu. Znajući kako je tamo ubijena i jedna trudnica, zanimalo nas je zašto nema 201 grm, još jedan u čast tog nerođenog djeteta“, rekla nam je Lidija Dugan, članica Udruge te glavna koordinatorica ovog projekta te nastavila: „Odgovori koje smo dobili, nisu bili zadovoljavajući. Zato smo odlučili pokrenuti vlastiti projekt, kako bi Ružica Markobašić, trudnica brutalno ubijena na Ovčari, i njezin nerođeni sin Antun, bili istrgnuti iz zaborava. Ovaj spomenik je također tu i za sve trudnice i njihovu djecu stradale u ratovima na hrvatskim područjima.“

Ružica Markobašić bila je trudna pet mjeseci. Ona i njezin suprug Davor iščekivali su dolazak svog Antuna. Ratne strahote koje su Vukovar i cijela Hrvatska proživljavali, potpuno su promijenile njihove živote. O Ružičinom suprugu Davoru izmišljene su užasne stvari koje su sigurno pridonijele njezinom posebno okrutnom smaknuću. Nakon pada grada Vukovara, i ona je potražila zaklon u vukovarskoj bolnici iz koje je izvedena 20. studenog s ostalim ranjenicima i pacijentima. Odvedena je na Ovčaru, a prema svjedočenju mnogih, kao da se već unaprijed znalo što će joj se dogoditi. Nažalost, glavna meta bio je upravo njezin nerođeni sin! Na sudu je jedan od srpskih vojnika rekao kako je Ružica molila da je ne ubiju, ali njezin ubojica posebno ju je ponizio, natjerao je da se skine do gola i ispalio rafal direktno u njezin trbuh. Tako su poginuli i Ružica i Antun.

Spomenik Ruža Hrvatska izradio je akademski kipar Lovre Jakšić čija bista Jean-Michela Nicoliera već krasi centar Vukovara. Gospodin Jakšić je izrazio veliko zadovoljstvo i ponos što je bio odabran da svojim jedinstvenim autorskim stilom doprinese izgradnji kulture života. Danas, nakon gotovo pet godina borbe da se ostvari ovaj projekt, gospodin Jakšić kaže da se ne sjeća ovako izazovnog zadatka.

Na kraju, poticajnim riječima poziv na dolazak uputio je i Ante Čaljkušić, predsjednik Udruge: „Godinama se pripremamo za ovaj velik događaj i riječi ne mogu izraziti što svi mi iz Udruge osjećamo. Ovo ne bi bilo moguće bez naših vjernih dobročinitelja, i toliko drugih ljudi koji su nam u ovome pomogli. Kako Gospodin sve ovo vodi, pokazuje nam i to da smo dočekali okruglu 30. obljetnicu pada grada Vukovara, a sam spomenik ćemo sasvim slučajno, iako kod Gospodina slučajnosti nema, otvoriti na prvu godišnjicu smrti Ružičinog supruga Davora. Budite s nama 16. studenog u Vukovaru.

Za sve dodatne informacije slobodno nazovite na broj mobitela 095 548 9645 (Lidija) ili pošaljite poruku na e-mail adrese: hrvatskazazivot@gmail.com ili kontakt@hrvatskazazivot.com.