Intervju s Josipom Matezovićem – provoditeljem programa „Prava ljubav čeka“

Zapala nas je čast uloviti na nekoliko minuta mladog i popularnog vjeroučitelja, provoditelja programa „Prava ljubav čeka“, i postaviti mu nekoliko pitanja. Dragi Josipe, kada bi se ukratko morao opisati, što bi nam rekao? Tko je zapravo Josip Matezović? Odakle dolazi? Čime se bavi? Što ga veseli?

Josip Matezović je vjeroučitelj, magistar teologije, ako ćemo stručno. Dolazim iz Slavonije, iz Vinkovaca. Trenutno radim na zamjeni kao vjeroučitelj u jednoj srednjoj školi u Vinkovcima, zajedno sa suprugom vodim zbor mladih, sviram gitaru i dio sam Uredništva jednog katoličkog portala. Veseli me moja obitelj, moj vjeroučiteljski poziv i rad s ljudima.

Provoditelj si programa „Prava ljubav čeka“ u sklopu udruge „Hrvatska za Život“. Što te potaknulo da ga pokreneš? Jesi li se i prije bavio temom predbračne čistoće? Opiši nam ukratko svoj program.

Program „Prava ljubav čeka“ nastao je nakon višegodišnjeg rada s mladima i osobnog istraživanja, proučavanja i življenja predbračne čistoće. Već za vrijeme fakulteta počeo sam čitati literaturu i slušati razne predavače koji su govorili o kreposti čistoće. Plod svega toga jest program „Prava ljubav čeka“ koji u svom sadržaju ima tri različita predavanja (izlaganja) o temama teologije tijela i predbračne čistoće, individualnu radionicu, svjedočanstva življenja u predbračnoj čistoći, kako moje osobno tako i mojih prijatelja, te slavljenje Gospodina kroz pjesmu.

Kakav je današnji pogled mladih na seksualnost? Što misliš zašto mladi toliko malo znaju o predbračnoj čistoći?

Današnji mladi nisu ništa drugačiji po pogledu na svoju spolnost od nekih prije. Svaki čovjek na putu sazrijevanja prolazi kroz te faze i one su sasvim normalne i uobičajene. Ono što često puta zna predstavljati problem mladom čovjeku jest pronaći smisao vlastite spolnosti. Vrlo se lako može izgubiti iz vida Božji naum i dar spolnosti koji nam je dao. Često puta je znatiželja pritisak društva i želja za prihvaćanjem razlog zbog kojega mladi ne vide ljepotu i smisao življenja u predbračnoj čistoći.

Slažem se da je potrebno mladima više govoriti o temama predbračne čistoće, donositi im ispravnu sliku o vlastitoj spolnosti, ali i spolnosti bližnjega. Način na koji im o tome treba govoriti jest uvijek jednostavno i iskreno, bez osude, prijetnji i filozofiranja. Mlad čovjek je pun pitanja, u sebi nosi bogatstvo koje tek treba biti otkriveno. Treba mu dati prostor da razmišlja, usmjeriti ga da sam istražuje i potaknuti ga da svoje i tijelo svoga bližnjega promatra Božjim očima.

Kakve su reakcije mladih kada čuju za predbračnu čistoću? Što te najviše dotaknulo u radu s njima?

Reakcije su različite s obzirom na okruženje u kojem žive. Naravno da jedna mlada osoba katkad ne može razumjeti važnost i ljepotu života u predbračnoj čistoći. S obzirom na sve promjene koje doživljavaju u svome tijelu, katkad je teško razumjeti zašto je čistoća ispravan put prema istinskoj radosti. S druge strane, postoje mladi koji itekako shvaćaju vrijednost vlastitoga tijela i spolnosti. Postoji puno toga što utječe na njihov pogled. Okruženje iz kojega dolaze, vlastita obitelj, prijatelji, učitelji. Svi oni s kojima su u kontaktu ustvari pomažu u izgradnji stavova.

S mladima je predivno raditi. Oni su puni snage, želje za aktivnošću, traženju odgovora na pitanja. Zajedno s njima prolaziti sva ta pitanja i usmjeravati ih na dobro put je koji nikada ne može dosaditi. Kada ih vidim da iskreno traže svoje mjesto, žele upoznati svoju vjeru, svojega Gospodina i svoju Crkvu, tada znam da sam im pomogao da rastu i sazrijevaju.

Koje im razloge daješ za življenje predbračne čistoće? Govoriš li im i o svojem osobnom iskustvu?

Razlozi su višestruki. Prvenstveno ih usmjeravam na to da svoju spolnost promatraju kao dar od Boga. Svoje tijelo, svoju osobnost i karakter treba usmjeravati na dobro, na onu ljepotu i ljubav koju nam je Bog pokazao kada je za nas otišao na križ. Prava ljubav nikada nije sebična, ona je uvijek žrtva usmjerena na drugog. Naše tijelo nije stvoreno za iskorištavanje ili isprobavanje. Nije jednostavno mladom čovjeku objasniti kako je istinska ljubav vrijedna čekanja, vrijedna žrtve i odricanja. No, kada se krene tim putem, tada shvatiš kako jedino takav put donosi istinsku sreću i radost. Jedino tako ljubav može rasti.

Da, u susretu s mladima kroz program govorim im mnoge stvari iz svoga iskustva. Govorim im o konkretnim problemima, pitanjima s kojima sam se susreo. Govorim im o kušnjama i grijesima u kojima sam i ja padao. Primjetio sam kako takav način uvijek pronalazi put do srca mladih koji slušaju i sudjeluju. Tada shvate kako je netko prije njih iste stvari prolazio i doživljavao te da nisu nenormalni ako o tome razmišljaju i s time se svakodnevno nose.

Smatraš li da je življenje predbračne čistoće u današnje vrijeme nemoguća misija ili je to ipak izvedivo? Koja bi bila tvoja formula za uspjeh?

Gledajući ljudsku povijest nije postojalo vrijeme u kojem bi živjeti čistoću bilo jednostavno i lako, a to nam i crkveni oci svjedoče kroz svoje knjige, pisma i propovjedi kada govore o tim temama. Živjeti u predbračnoj čistoći u današnjem svijetu možda jest zahtjevnije i teže s obzirom da nam je društvo postalo prilično erotizirano. Gdje god pogledamo, aludira se na seks. Počevši od reklama pa sve do sveukupnog društvenog pogleda na ljudsku spolnost. Uz to, internet i pornografija su danas vrlo lako dostupni, a samim time prilično je lako upasti u grešne prigode i grijeh. No, kršćanin ne bira ono što je lakše, nego ono što je ljepše. A predbračna čistoća uistinu jest ono ljepše, blagoslovljeno.

Kršćanin je uvijek spreman na izazove, pogotovo mlad čovjek. Ako se predbračna čistoća živi bez Boga, tada bih rekao da je to nemoguća misija. No, ako se predbračna čistoća živi s Isusom, kroz redoviti sakramentalni život, ispovijed, svetu pričest i molitvu, tada je uspjeh siguran.

Što ako pojedinac ili par ipak poklekne pred napastima? Je li to kraj ili ipak postoji nada?

Pojedinac ili par koji živi predbračnu čistoću sigurno će se susresti s napastima i kušnjama, to je neizbježno. To je put koji nije uvijek jednostavan i lagan. I sigurno da se u svojoj ljudskoj slabosti čovjek može okliznuti i pasti. No to nije razlog za očajavanje i odustajanje. Naš Bog je milosrdni Bog koji oprašta i podiže slabe. Nitko nas ne razumije i poznaje bolje od Njega. On nas nikada ne osuđuje. Zato je potrebno ponovno ustati, tražiti ga oproštenje kroz sakrament ispovijedi i početi ispočetka. Bog je onaj koji se najviše raduje kada vidi da nismo odustali.

Gdje je dosad sve predstavljen tvoj program? Kako se može dogovoriti tvoje gostovanje? Kojim se putem može s tobom kontaktirati?

Gostovanje programa „Prava ljubav čeka“ dosad je bilo u više od desetak gradova i sela u Republici Hrvatskoj i susjednoj Republici Srbiji. Bili smo i u Dalmaciji, Slavoniji, Podravini i Vojvodini.

Već sada imam dogovorena gostovanja za neke gradove na jesen. Gostovanja se mogu dogovoriti na više načina. Postoji Facebook stranica „Prava ljubav čeka“ i Instagram profil preko kojih se može dogovoriti gostovanje. Isto tako, moguće je kontaktirati i dogovoriti se o terminima preko mail adresa pravaljubavceka@gmail.com i josip.matezovic@gmail.com.

Kada bi mogao uputiti nekoliko rečenica mladima, što bi im rekao?

Mladi su bogatstvo svakog društva. U njima postoji plamen koji tek treba postati vatra u službi Kraljevstva Božjeg. Mlad čovjek je neotkrivena riznica koja ima ogroman potencijal i snagu. Treba biti hrabar na putu vjere, tražiti iznova Isusa u svome životu. Nemojte odustajati od svojih snova, nego ih stavite u ruke raspetoga Kralja i dopustite Mu da zajedno s Njim koračate ovim svijetom i donosite Njegovo svjetlo. On će vam pokazivati i otkrivati put i ljepotu života koji vode k svetosti.