Održan 2. Međunarodni simpozij Inicijative u SAD-u

Od 20. do 22. srpnja 2018. održan je 2. Međunarodni simpozij inicijative ”40 dana za život” u Phoenixu, u američkoj državi Arizoni. Sam simpozij okupio je 200 sudionika, većinom lokalnih, regionalnih i nacionalnih voditelja Inicijative, iz različitih zemalja svijeta, a u društvu brojnih sudionika iz Engleske, Amerike, Kanade, Latinske Amerike, Nigerije i Zambije, našla se i – Hrvatska.

Prvi dan simpozija bio je obilježen iznenađenjima. Nakon uvodnog pozdrava Roberta Colquhouna, međunarodnog koordinatora Inicijative, pročitano je pismo predsjednika Trumpa koji je u svoje ime i u ime svoje supruge pozdravio okupljene i dao punu podršku simpoziju, Inicijativi i borbi za nerođeni život, što je bio velik poticaj svim sudionicima simpozija. Ostatak prvog dana većinom je sačinjavalo upoznavanje i druženje sudionika iz različitih zemalja, no treba izdvojiti i uručivanje priznanja Lisi Blevins, lokalnoj voditeljici Inicijative, koja je usprkos mnogim obiteljskim obvezama i bolesti uspjela organizirati i voditi 10-ak kampanja u svome gradu. Kako je dan započeo iznenađenjem, tako je i završio. Nakon večere prikazane su tri kratke, ali moćne scene iz igranog pro-life filma koji se trenutno snima, a koji će govoriti o samim počecima Inicijative. Premda se radilo o samo nekoliko minuta prikazanog materijala, svi su okupljeni mogli zaključiti kako se radi o filmu koji će mnogima otvoriti oči o posljedicama pobačaja. Prikazivanje filma predviđeno je za sljedeću godinu.

Drugi dan simpozija bio je ispunjen mnogim izlaganjima i radionicima koje su govorile o tome kako organizirati uspješnu kampanju, kako potaknuti ljude da se priključe molitvenom bdjenju, kako poboljšati odnos s pastorima i svećenicima, kako uspješno povezati ljude različitih vjera i denominacija u molitvi za nerođene itd. Jedno od najzanimljivijih izlaganja bilo je izlaganje mlade predstavnice inicijative ”Live Action”, Alison Centofante, koja je govorila o tome kako promijeniti mišljenje ljudi o pobačaju na način da im se prikazuju kratki filmovi s postupkom samog pobačaja. Međutim, ključno izlaganje simpozija bilo je izlaganje Sue Thayer, bivše lokalne voditeljice vodeće klinike za pobačaje ”Planned Parenthood”, koja je, dobivši otkaz nakon što se pobunila protiv sve većeg naglaska na pobačajima u klinici, shvatila da vodećim ljudima u klinici ”Planned Parenthood” uopće nije stalo do žena i djece. Nedugo nakon otkaza priključila se Inicijativi te organizirala i vodila kampanju ispred same klinike u kojoj je radila. Nakon dirljivog svjedočanstva hrabre Sue Thayer svi su prisutni ustali i zapljeskali joj. Osim njenog svjedočanstva bilo je još mnogo svjedočanstava o obraćenju, spašenim životima i iscijeljenim ranama koje ostavlja pobačaj.

Svoje osobno svjedočanstvo podijelila je s nama i Pamela Delgado Carrasquilla iz Kolumbije koja je, nakon obraćenja i potpune promjene života u Kristu, shvatila koliko je jaka industrija pobačaja, pogotovo ona ilegalna. Ohrabrivši se, organizirala je i vodila prvu kampanju u svome rodnome gradu 2015. godine, nakon čega se Inicijativa proširila po cijeloj zemlji. Tri godine kasnije u Kolumbiji je, zahvaljujući Inicijativi, spašeno preko 200 djece, a molitvena se bdjenja organiziraju u čak 30 gradova.

Sam simpozij zaključio je Shawn Carney, suosnivač i sadašnji predsjednik Inicijative, svojim obraćanjem okupljenima, potaknuvši ih da ustraju u još jednoj kampanji koja će biti najveća dosad. Zaključio je kako se samo u zajedništvu možemo oduprijeti najvećem narušitelju mira i harmonije – pobačaju. Također je rekao da je lako praviti se da je nekome stalo do prestanka pobačaja. Potrebno je nešto i poduzeti oko toga i stati u molitvi ispred klinike ili bolnice u kojoj se vrše pobačaji, a za to je ipak potrebno pomučiti se. Prilikom zaključka simpozija Shawn Carney najavio je i svoju knjigu, naslovljenu Početak kraja pobačaja, a koja će sadržavati mnoga svjedočanstva iz različitih zemalja svijeta u kojima se organizira Inicijativa i koja će govoriti o mnogim spašenim životima upravo pomoću nje. Do sljedećeg Međunarodnog simpozija Inicijative u SAD-u, koji je već najavljen za ljeto sljedeće godine, ta bi knjiga, koja će nesumnjivo promijeniti i spasiti mnoge živote, trebala izaći.

Još jedna jesenska kampanja Inicijative, najraširenija dosad, počinje u cijelom svijetu 29. rujna, a završava 4. studenog. U Hrvatskoj se ona organizira u rekordnih 29 gradova i na 31 mjestu bdjenja. Budi i ti dio tog pokreta koji hrabro najavljuje početak kraja pobačaja.