U ožujku smo otvorili dva nova centra za život, oba u Slavoniji. Naša je Udruga sada bogatija za Centar za život u Vinkovcima i Vukovaru.

Dana 19. ožujka 2021. godine svečano je blagoslovljen prostor Centra za život u Vinkovcima koji se nalazi u ulici Ivana Gundulića 1, u samom centru grada.

Na početku programa uvodnim riječima obratio se Josip Matezović, voditelj Inicijative 40 dana Vinkovci i voditelj centra. U svom govoru zahvalio je svim volonterima, dobročiniteljima i podupirateljima koji su svojim molitvama i otvorenošću po Božjoj providnosti pomogli u otvaranju Centra.

Prigodnim riječima obratila se i regionalna koordinatorica Inicijative i tajnica udruge Hrvatska za Život, gospođa Lidija Dugan. Ona se osvrnula na početke Inicijative u gradu Vinkovcima te kako je vidljiv napredak i rast organizacije u gradu po pitanju kulture života i po djelovanju inicijative i udruge.

Nakon nje okupljenima se obratila Dijana Brozović, voditeljica Centra za život u Zagrebu i voditeljica tima za trudnice “Nisi sama”. Ona je uz prigodna svjedočanstva o radu s majkama i trudnicama objasnila što sve činimo u Centrima za život i na koji način oni djeluju u sklopu udruge.

Prigodne riječi blagoslova prostora izgovorio je župnik župe sv. Vinka Pallotija Vinkovci, p. Ilija Sudar u ime nadbiskupa. Uz njega prisutni su bili i vlč. Filip Sertić te trajni đakon Đakovačko osječke nadbiskupije vlč. Ivan Tutiš.

Program su svojom pjesmom i animiranjem pratili članovi klape Lipa iz Vinkovaca koji su ovom događaju dali poseban ugođaj.

Okupljeni molitelji, prijatelji, dobročinitelji i sugrađani nakon blagoslova uz prigodnu okrjepu imali su priliku obići prostorije Centra te se upoznati s radom udruge i njezinim programima, kao i svim daljnjim planovima koji će se provoditi u prostorijama Centra.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način bili uključeni u organizaciju i pripremu blagoslova.

 

U subotu, 20. ožujka 2021., nakon dugo godina predanog rada, otvorili smo i Centar za život u Vukovaru! Naš je grad tako, uz Zagreb, Split, Zadar i Vinkovce, dobio peti Centar za život u Hrvatskoj!

Centar za život služit će kao ured udruge “Hrvatska za Život”, inicijative “40 dana za život” te kao savjetovalište za trudnice i obitelji u kriznim situacijama u kojem ćemo se, u suradnji sa stručnjacima, psiholozima, ginekolozima, svećenicima, odvjetnicima, socijalnim radnicima i svim dobročiniteljima truditi odgovoriti na njihove potrebe i životne situacije.

U prostoru će se provoditi i ostali programi naše Udruge, a za sve koji trebaju pomoć ili bi se htjeli više informirati, mogu nas posjetiti u prekrasnoj kući Milosrdnih sestara svetog Križa na adresi 204. vukovarske brigade 15.

Okupljenim gostima iz Đakova, Vinkovaca, Osijeka, Splita, Zagreba, Virovitice i Vukovara ovom su se radosnom prigodom obratili: Renata Zaoborni, voditeljica Inicijative za grad Vukovar; Lidija Dugan koordinatorica Inicijative za Slavoniju te članica udruge “Hrvatska za Život”; sestra Valerija Široki, poglavarica Milosrdnih sestara sv. Križa koje su udruzi “Hrvatska za Život” ustupile prostor za otvaranje Centra te voditelji Centara za život u Zagrebu (Dijana Brozović), Splitu (Marija Šošić) te Vinkovcima (Josip Matezović). Potom je fra Matija uz prigodnu molitvu blagoslovio ljude, ovaj naš novi prostor kao i sva buduća djelovanja Centra!

Otvorenje je popraćeno radosnim osmjesima, veselom pjesmom, suzama ganuća, a nakon razgledavanja prostora i promotivnih materijala Udruge, nastavili smo druženje uz prigodni domjenak.

Ovim događajem nastavljamo još predanije širiti kulturu života u našem gradu da nam se što više dječice rodi i da imamo sretne obitelji