KONFERENCIJA „YES TO LIFE“ I SUSRET HRVATSKIH PREDSTAVNIKA, G. ANTE ČALJKUŠIĆA I DR. IVANA ZMIJANOVIĆA S PAPOM FRANJOM

U Rimu se od 23. do 25. svibnja održala prva međunarodna vatikanska konferencija „Yes to life“ („Da životu“) u organizaciji Dikasterija za laike, obitelj i život, kojoj je glavna tematika bila prenatalna dijagnostika i liječenje djece.

Udrugu „Hrvatska za Život“ u Vatikanu je predstavljao njen predsjednik Ante Čaljkušić i dr. Ivan Zmijanović, voditelj ginekologije i opstetricije u Općoj bolnici Šibenik.

Uz snažne govornike, medijske stručnjake, znanstvene pristupe, konkretna rješenja kako spašavati djecu s poteškoćama u prenatalnom razvoju izdvajamo kako je sve prisutne oduševilo predavanje profesora dr. Giuseppe Noie, direktora Prenatalnog hospicija sveučilišta „A. Gemelli“ te osnivača neprofitne organizacije „Srce u kapljici“, koji je govorio o znanstvenim postignućima i liječenju mnogih malformacija ploda, tj. nerođenog djeteta.

Dr. Ivan Zmijanović iznosi kako su u Hrvatskoj samo neke od ovih tehnika liječenja prisutne te su i vrlo uspješne, a mnoge još trebaju doći pa Udruga „Hrvatska za Život“ očekuje dolazak dr. Noie na iduću međunarodnu  konferenciju  „Život, dakle, biraj!“ u Zagrebu gdje će podijeliti svoje znanje i s hrvatskim stručnjacima.

Također, od mnogo parova koji su posvjedočili kako im je prenatalna dijagnostika i odluka za život pomogla u tome da se dijete posve oporavi ili da ga mogu dostojanstveno liječiti, izdvajamo svjedočanstvo roditelja koji su unatoč svih dijagnoza bili uz svog sina, voljeli ga i dijete je doživjelo skoro 2 godine te svojim kratkim, ali vrijednim životom u potpunosti promijenio odnose među članovima obitelji, preobrazio ih i spoznali su dublju dimenziju ljubavi. Od mnogo otvorenih diskusija, izdvajamo govor o dostojanstvu tek rođenog djeteta s teškim dijagnozama skore smrti. U diskusijama su uzeti za primjer poznati slučajevi dvojice dječaka kojima je prekinuto liječenje: Charlija Garda i Alfija Evansa.

Čaljkušić i Zmijanović gostovali su i na Vatikanskom radiju, a na upit što ga dovodi po treći put u Rim, Čaljkušić je spomenuo dokumentarni  film „40 dana…“ u njegovoj režiji i produkciji udruge „Hrvatska za Život“ i tvrtke Betlem, koji je preveden na nekoliko svjetskih jezika. Emisiju je moguće poslušati na ovoj poveznici: https://www.vaticannews.va/hr/crkva/news/2019-05/razgovor-sudionici-hrvatska-medjunarodna-konferencij-yes-to-life.html?fbclid=IwAR36PdLnjAvnPK5Jc3Kv_OrvquT2I-KB2OOTEzGCfMym1LNGVSbLhl_ws0c

Zadnjeg dana konferencije svi okupljeni susreli su se na generalnoj audijenciji s papom Franjom, prilikom koje je Ante Čaljkušić poklonio papi dokumentarni film „40 dana…“, o inicijativi 40 dana za život u Hrvatskoj, budući da je i sam Papa sudionik filma. Osim toga, Čaljkušić i Zmijanović su se susreli s nekoliko pro-life aktivista i jače se povezali sa samom inicijativom 40 dana za život u Rimu.