Sredinom kolovoza izašao je 3. broj pro-life časopisa ”Pohod”, tromjesečnika udruge ”Hrvatska za Život”, koji je opet donio zanimljiv i poticajan sadržaj za sve prijatelje života.

Sam broj započinje Uvodnom riječju Ante Čaljkušića, predsjednika Udruge, koji već na samom početku ističe kako ”[o]d 2014. godine do danas svjedočimo sve većoj javnoj raspravi oko rješenja ovoga gorućeg problema (pobačaja), a uskoro će ova tema, nadam se, postati i najaktualnijom. Sretan sam što smo preko udruge Hrvatska za Život i inicijative 40 dana za život utjecali na to da se o problemu pobačaja raspravlja na svim razinama. Tako i treba biti, jer je pitanje zaštite začetog čovjeka i zaštite dostojanstva majčinstva i očinstva najvažnije pitanje današnjice.”

Važnost zaštite života i važnost samog časopisa ”Pohod” koji tu zaštitu i promiče prepoznali su mnogi istaknuti laici i svećenici koji su dali potporu časopisu u ovome broju. To su: fra Ivan Dominik Iličić, Ante Novak, Vlado Hoblaj, vlč. Ivan Grbešić, Milags Pereira, dr. sc. Mirjana Radan, Josip Lončar, Lourdes Varela, dr. sc. Josip Markotić, fra Ivo Rastočić i s. Antonia Čobanov. Njihove poticajne rečenice dodatan su vjetar u leđa pro-life djelovanju članova udruge ”Hrvatska za Život”.

Kako bi odali priznanje ili hommage svim pro-liferima koji su utjecali na rad same Udruge, članovi su Udruge u ovome broju, među brojnim istaknutim pro-life aktivistima, izdvojili pro-life seniore laike koji su dali velik obol izgradnji kulture života. To su dr. Antun Lisec, dr. Ružica Ćavar, Bosiljka Bačura, Marijo i Darka Živković te dr. Danijela De Micheli Vitturi. Kratkim osvrtom na njihov rad uspjeli su istaknuti najvažnije činjenice oko njihova pro-life djelovanja.

Sljedeći se članak bavi programom ”Oprostom oslobođene”, programom za iscjeljenje rana pobačaja kod žena udruge ”Hrvatska za Život”, koji je kroz intervju sa samom provoditeljicom programa, Lidijom Dugan, prikazao izgled samog programa, informacije o tome gdje se i kako on provodi te plodove samog programa.

U reportaži ‘’10 stvari koje niste znali o pobačaju diljem svijeta” iznosi se sažeta situacija oko pobačaja u 10 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska. Reportaža ukratko objašnjava kolike su posljedice izostanka zakonske zaštite života, ali i kolike su mogućnosti zakonske zaštite nerođenog života, što pojedine zemlje i pokazuju.

Mogućnost preobrazbe pojedinca i odluke za život donosi i zanimljiv nastavak intervjua sa Sue Thayer, bivše voditeljice zloglasne klinike za pobačaje Planned Parenthood, a danas pro-life aktivistkinje. U prošlom je broju opisala kako je progledala i izašla iz krvave industrije pobačaja, a u ovom je broju prikazala što se točno događa unutar zidova jedne klinike za pobačaje i kako svojim životom svjedoči kako pobačaj nikad nije rješenje.

Svjedočenje svojim životom nešto je što se može primijetiti i na primjeru dr. Danijele De Micheli Vitturi koja je za rubriku ”Doktorov kutak” napisala članak ”Odgovornost za život” o dostojanstvu svake ljudske osobe i osobnoj odgovornosti za život bližnjega.

Posebnost ovog broja je i po članku koji se bavi Jerihonskim bdjenjem, katoličkom pobožnošću molitve i bdjenja pred Presvetim oltarskim sakramentom koji traje 7 dana noći, a koji se u organizaciji udruge ”Hrvatska za život” osobito fokusira na procvat kulture života u gradu u kojem se organizira, kao i u čitavom hrvatskom narodu.

Kraj ovog broja najavljuje rubrika ”Svjedočanstvo” u kojem se donosi hrabro svjedočanstvo Marije Jurić, samohrane majke koja je donijela odluku za život svojeg drugog djeteta uz pomoć volontera inicijative ‘’40 dana za život” i pomoću same Božje milosti. U svome iscrpnom svjedočanstvu ističe koliko joj je bilo važno da ima potporu u teškim životnim trenutcima i kako nikad nije požalila što se odlučila za život svog drugog djeteta.

Ako želite i vi pročitati sve ove poticajne članke, intervjue, reportaže i svjedočanstva, potražite novi, 3. broj časopisa ”Pohod” u svojoj župi.