Danas, 30.11.2018., u 11 sati msgr. Josip Mrzljak ugostio je predstavnike udruge „Hrvatska za Život“.

Predsjednik Udruge Ante Čaljkušić informirao je biskupa varaždinskog o djelovanju Inicijative „40 dana za život“ u Varaždinskoj biskupiji i o nekoliko projekata i programa Udruge za 2019. i 2020. godinu čiji je cilj izgraditi kulturu života kako u Varaždinu tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Program „Prava ljubav čeka“ o predbračnoj čistoći te svetosti i ljepoti braka, utemeljen na katehezama sv. Ivana Pavla II. sve je rašireniji, a projekt podizanja spomenika trudnici Ružici Markobašić ubijenoj na Ovčari za vrijeme Domovinskog rata ujedinio je udruge za život, braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata i brojne pojedince.

Središte razgovora bilo je o  konkretnom pomaganju trudnicama, djeci, majkama i očevima. Dijana Brozović, koordinatorica bdjenja i voditeljica tima za trudnice, opisala je biskupu suradnju udruge „Hrvatska za Život“ s udrugom „Betlehem“, koja upravo u Varaždinu otvara sigurnu kuću za trudnice.

Suradnja je pridonijela kvalitetnoj moralnoj, duhovnoj, stručnoj i materijalnoj potpori trudnicama, djeci, majkama i očevima (stanarina, režije, kućanske, higijenske i prehrambene potrepštine…).

Otac biskup je govorio o ljepoti sebedarja kroz djelovanje Caritasa i malih zajednica i inicijativa koje poput kvasca učvršćuju i čine pravu Crkvu. Spomenuo je kako je uistinu potrebno izaći vani i na različite načine doći do onih koji su otuđeni od Crkve pokušavajući ih privesti natrag Bogu.

Kultura života u Hrvatskoj raste i izgrađuje se. Prvo duhovno (molitva i post), a onda materijalno, u vidu kuća za trudnice, stanova, centara za život u Zagrebu i Splitu i gradnji centra za život u Vukovaru, podizanju spomenika i grobnica za nerođene u nekoliko gradova, školovanju i zapošljavanju majki, educiranju i svjedočenju mladima…

Biskup Mrzljak na poklon je dobio dokumentarni film „40 dana…“ koji se i dalje prikazuje po Hrvatskoj. Više o filmu i mjestima prikazivanja možete saznati na www.40danafilm.com