POZIV NA MOLITVU, POST I POKORU

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Mila moja i ljubljena braćo i sestre, sve vas radosno pozdravljam u svetom Imenu Gospodina našega Isusa Krista!

Želim kroz ovo otvoreno pismo prozboriti o ključnom trenutku u kojem se trenutno nalazi hrvatski narod. Vjerujem da smo u posebnom i milosnom vremenu po pitanju začetog ljudskog života u kojem možemo molitvom i postom, raskajana srca, vapijući raširenih ruku pridobiti od Gospodina milost da prestane pobačaj u našoj domovini Hrvatskoj. Moramo prihvatiti da nema drugog načina za rješenje ovog najvećeg zla u svijetu osim molitve i posta.

Tako jednostavno, ljudskom umu neshvatljivo, a tako snažno. Prijeko je potrebna javna molitva i javna pokora za ovu rak ranu našeg suvremenog doba. Molitva i post mogu biti u skrovitosti, ali molitva i post mogu biti i javni. Potrebno je u ovom vremenu okupiti cijelu crkvu, kler i laike, da rasparamo svoje halje, da slikovito rečeno obučemo kostrijet na razne pokorničke načine i da kroz određeno razdoblje intenzivno molimo i postimo za prestanak pobačaja u Hrvatskoj, za obraćenje majki i očeva, za obraćenje političara i zakonodavaca, obraćenje medicinskog osoblja koje radi pobačaje i obraćenje svih onih koji na direktan ili indirektan način sudjeluju u ovom zlu.

Braćo i sestre, ozbiljan sam, iskren i otvoren. 7 godina sam u ovom apostolatu, bez prestanka dišem za život onih kojima prijeti svako progonstvo iz ovoga svijeta (kako je jednom rekao pater Ike Mandurić) i uvjeren sam da je ovo jedini način i želim da mi vjerujete. Ako ne vjerujete meni vjerujte plodovima i rezultatima apostolata za život u Hrvatskoj kojemu je temelj molitva i post: u nekoliko bolnica smanjen broj pobačaja za više od 50 posto, obraćenje ginekologa i medicinskih djelatnika, hodovi za život, sigurne kuće i stanovi za trudnice, stotine tisuća ljudi za život, tema pobačaja glavna tema u hrvatskom narodu.

Ja vas sve pozivam da se od početka ožujka uključite u molitvenu i pokorničku pripremu za nadolazeće korizmeno razdoblje, a da posebno u korizmi sve svoje napore uložite u spas nerođenih, spas duša. Dopustite mi da vam predložim kako moliti i kako postiti. U srcu svom razaberite što je ono što od vas kao pojedinca Gospodin traži kao zadovoljštinu za ovo zlo koje se svakodnevno čini u našem narodu, koje uništava roditelje, obitelji, cijelo društvo, a usmrćuje nedužne, nevine.

Uz, po mogućnosti, svakodnevnu svetu misu, redovitu ispovijed i primanje svete pričesti, svakog dana od 1. ožujka možete uz svoje redovite molitve moliti:

  1. Bijelu krunicu
  2. krunicu Božanskog milosrđa
  3. Marijin Veliča
  4. zaštitnu molitvu Mihaelu Arkanđelu
  5. molitvu predragocjenoj Krvi Kristovoj.

Kao pokoru možete se odlučiti za jedan period od: 7 dana, 2 tjedna, 40 dana, 2 mjeseca ili više. U tom periodu možete se obvezati na nemrs, odreći se mesa ili nečega što najviše volite. Vjerujte mi da je prijeko potrebno u ovom vremenu molitve i posta, za prestanak ovakvog zla, odreći se onoga što nam je najdraže. Možda je to neka hrana, a možda gledanje televizije, ili skraćivanje sna, ili noćno bdjenje tijekom kojeg bi se po noći budili na 15 ili 30 minuta i bdjeli i molili za najmanje među nama. Tijekom tih dana pozivam vas i na redovito čitanje Svetog Pisma. Sve to jest dodatna zadovoljština budući da nerođena djeca nemaju za neke pravo ni živjeti, ni udahnuti zrak. Zamislite vi to! Pa što je onda naša pokora u usporedbi sa sudbinom te nevine dječice.

Pozivam vas sve da organizirate zajedničke molitve u obiteljima, zajednicama, svojim crkvama i pred bolnicama.

Vama laicima želim posvijestiti kolika je vaša snaga, kolika je vaša moć, budući da već živite sakramentalnim životom, ispovijedate se i primate Krista Kralja u sakramentu Euharistije. Sam Bog vam se daruje. Primanjem Boga u svoje biće primili ste najsvetije i nemojte misliti da s Bogom ne možete nešto učiniti ili promijeniti mjesto u kojem živite. Vjerujte da s Bogom i brda možete premještati. U ovom slučaju problem pobačaja je možda najveća planina, no i ona se može premjestiti, čak uništiti. Ljubite ponajprije svećenstvo, svoje svećenike, župnike i biskupe. Prestanite ih osuđivati i kritizirati. Molite za njihovu svetu službu, ohrabrujte ih, zagrlite ih, budite uz njih jer naši pastiri nas trebaju.

Vama dragi naši svećenici želim poručiti da uistinu imate vjere i znanje i svijest o moći, svetoj moći, svoje svećeničke službe. Da vjerujete u moć blagoslova koji dajete, u moć riječi Božje koju prenosite, u moć sakramenata koje dijelite. Vjerujte da je vaše vodstvo i Kristovo vodstvo i ako i On kao pastir život svoj daje za svoje ovce, tada znate da zajedno s Njim vaše davanje je zapravo Njegovo davanje. Sve vaše davanje neka bude čisto i čvrsto i autentično i vjerodostojno, vjerujte u snagu molitve i posta, potičite svoje stado kojem služite na istinsko opredjeljenje za Boga kroz molitvu i post. Za ovu nakanu organizirajte, dajte se do kraja, vjerujte u moć molitve i posta jer sam Isus je naglasio da neke demone možemo istjerati samo molitvom i postom. Ovaj je problem toliko velik problem,  da su molitva i post jedini način.

Naše pokajanje i sebedarje Bog će svakako vidjeti i čuti i podignut će političare i zakonodavce koji će jednoga dana donijeti zakon koji će štititi ljudski život od začeća do prirodne smrti, koji će štititi dostojanstvo i integritet majčinstva i očinstva.

Uzalud su sve naše rasprave, uzalud je svako teologiziranje, filozofiranje, uzalud je bavljenje pitanjem pobačaja s filozofskog, teološkog, biološkog, pravnog, sociološkog i svih drugih aspekata, ako naše polazište nije ukorijenjeno u Isusu Kristu kroz molitvu, post i sakramentalni život. Uzalud je sve to, uzalud je umovanje, uzalud su tribine, uzalud su okrugli stolovi, uzalud su peticije, uzalud je svako ljudsko nastojanje ako nema izvorišta, a to je Krist koji daje živu vodu.

Zato neka se ne opterećuje naše srce ovim ili onim natpisima u medijima, ovim ili onim govorancijama političara, sudaca, zakonodavaca, pojedinaca iz civilnih udruga. Neka se ne uznemiruje srce naše i neka ne osuđuje već neka prašta i neka je otvoreno za Boga, kroz molitvu i post.

Gundulić je jednom rekao „Tko bi gori, sad je doli, a tko bi doli, sad je gori“. Naša majka Marija u svojem „Veliča“ je rekla: „Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. Gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne.“ Starozavjetni Propovjednik reče da „Sve ima svoje vrijeme“.

Mi smo u vremenu u kojem možemo zadobiti milost od Gospodina. U vremenu u kojem možemo na najljepši način molitvom i postom podići glas za nerođene, za dostojanstvo majčinstva i očinstva. U vremenu u kojem se kultura života koju trenutno gradimo može ustoličiti u hrvatskom narodu. U vremenu u kojem se mogu spasiti mnoge duše onih koji rade ili na direktan ili indirektan način sudjeluju u promidžbi ili izvršavanju pobačaja. Naše srce u ovom vremenu može ljubiti više nego ikada. Naše srce u ovome vremenu može praštati više nego ikada. Naše srce u ovome vremenu može biti bliže uza sve neprijatelje života više nego ikada.

Gospodin poziva, Gospodin zove, Gospodin čeka.

Odazovimo se Božjem pozivu, uzvjerujmo napokon Isusovim riječima, krenimo tako živjeti i vidjet ćemo silne plodove. Bit ćemo svjedoci preobrazbe, preobrazbe hrvatskog naroda.

 

Za Krista, za nerođene!
Ante Čaljkušić,
predsjednik Inicijative