Centar za život u Zadru proslavio je prvu godišnjicu svoga djelovanja u nedjelju, 6. veljače, na međunarodni Dan života. Centar koji djeluje u sklopu udruge ”Hrvatska za Život” nalazi se u sklopu pastoralnog centra Župe Bezgrešnog Začeća BDM na Puntamici u Zadru.

Nakon mise koju je predvodio don Igor Ikić, povjerenik za obiteljski pastoral Zadarske nadbiskupije, prisutnima u župnoj crkvi o apostolatu za život posvjedočila je Marija Šošić, voditeljica Centra za život u Splitu i koordinatorica inicijative ”40 dana za život” za Dalmaciju, naglasivši koliko je važno štititi svaki život od začeća do prirodne smrti jer život je najveći dar koji nam Bog može dati.

„Pobačaj je vodeći uzrok smrtnosti u svijetu. Zato postoje Centri za život i inicijativa ”40 dana za život” kako bi pružili utočište, skrb i ponudili pomoć majkama i očevima koji razmišljaju o pobačaju, kako bismo im dali izbor“, rekla je Marija Šošić.

Uz Zadar, centri za život udruge ”Hrvatska za Život” djeluju u Zagrebu, Splitu, Vinkovcima, Vukovaru i Slavonskom Brodu te nude materijalnu, duhovnu i moralnu pomoć. Pomažu obiteljima na svaki način kako bi samostalno mogli brinuti o djeci, plaćanjem podstanarstva dok se roditelj ne zaposli, traženjem posla. 

Novost u zadarskom Centru za život jest ta što će se u njemu provoditi i edukacije bračnih parova o posvajanju i udomljavanju djece u suradnji s Centrom za socijalnu skrb. Svaki Centar za život ima neki naglasak po kojem se na dodatan način bavi pro-life tematikom. Tim u zadarskom Centru u molitvi je dobio poticaj da na osobit način osvješćuju ljude o potrebi udomljavanja djece.

Cecilija Pedić, voditeljica zadarskog Centra za život, rekla je da postoji veliko zanimanje za rad Centra te da je važan svaki doprinos u promicanju kulture života, da ljudi shvate da je svaki ljudski život važan. Cecilija Pedić je uručila zahvalnice pojedincima koji podržavaju rad Centra za život. Vrata Centra u Zadru otvorena su na poziv zainteresiranih i po potrebi, a fiksno svakog četvrtka od 18 do 19 sati.

Nakon nedjeljnih misa na Puntamici zainteresirani su mogli ostaviti prilog za Centar i kupnjom ručnih radova koje su izradili volonteri Centra za život kao i drugih prigodnih artikala udruge Hrvatska za život.

U zadarskom Centru aktivna je i s. Marija Beroš, kojoj je osobita radost da se Centar nalazi u župi gdje živi te je uvijek na raspolaganju primiti potrebnoga. „Osjetila sam poseban poziv boriti se za život, za dostojanstvo svakog čovjeka. Upravo mi je u molitvi pred bolnicom Bog pokazao koliko je moj život dragocjen, premda sam nekad mislila da nisam vrijedna. Bog te voli, tvoj život je vrijedan i ima plan za tvoj život. Probudila mi se svijest o vrijednosti i važnosti svakog čovjeka. Zato osjećam poseban poziv za pomoć ženama u potrebi i moliti za spas nerođene djece“, poručila je s. Marija Beroš.

Kako je izgledala proslava prvoga rođendana zadarskoga Centra za život, pogledajte u fotografijama koje slijede.

Izvor: hkm.hr