U petak, 5. ožujka, održan je svečani pokornički Križni put za nerođene, ispred župe Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu.

Oko 200 ljudi okupilo se kako bi molili kao zadovoljštinu za nekoliko tisuća pobačaja koji su se izvršili u KB Merkur u zadnjih 30 godina, kao i za tisuće i tisuće pobačaja izvršenih u Hrvatskoj.

„Kroz nepunih 30 godina hrvatske države prema službenim statistikama kirurškim namjernim pobačajem ubijeno je više od 170 000 djece u hrvatskim bolnicama. Ovom javnom pokorom za grijehe pobačaja prisjetili smo se i više od 10 000 kirurškim pobačajem namjerno ubijene djece u bolnici Merkur. O broju nezabilježenih kirurških pobačaja i pobačaja abortivnom kontracepcijom i umjetnim oplodnjama mučno je razmišljati, a ovom procesijom molili smo i za svaki tako izgubljen život”, rekao je Ante Čaljkušić, predsjednik Inicijative.

Petra Milković, izvršna direktorica Inicijative, zahvallila je i svima koji su pomogli da se Križni put održi: “Od srca zahvaljujemo p. Tomislavu Magiću, župniku župe Bezgrješnog Srca Marijina i p. Mislavu Skelinu, župnom vikaru iste župe na savjetima, otvorenosti i što su dopustili da se križni put održi ispred te župe. Također, hvala vlč. Damiru Ocvirku, župniku župe sv. Josipa s Trešnjevke koji je predvodio križni put.”

Postaje križnog puta čitali su i predvodili predstavnici i članovi zajednica, udruga i pokreta: Kristova vojska iz Trnovčice, Zajednica mladih župe Dobrog Pastira iz Brestja, Udruga Betlehem Zagreb, članovi OFS-a Sveti Duh i volonteri pučke kuhinje Sveti Duh, predvođeni fra Vilčekom Novačkim, Eho projekt, zajednica Molitva i riječ, Marijanski zavjet za domovinu, Studenti za život i članovi tima inicijative 40 dana za život – Zagreb, koji su također sudjelovali i u organizaciji cijelog križnog puta. Pjesmom je Križni put uveličao i muški zbor sastavljen od izvrsnih muških pjevača predvođenih Androm Bojanićem.

“Križni put u kojem smo sudjelovali znak je i Kristove pobjede. Vjerujemo u skorašnju pobjedu kulture života nad kulturom smrti”, zaključio je Ante Čaljkušić.