Jerihonsko bdjenje za nerođene u Splitu

I ove godine u Došašću inicijativa ”40 dana za život – Split” organizira u crkvici sv. Trojice na Poljudu ”Jerihonsko bdjenje za nerođene”. Bdjenje počinje 12.12. na blagdan Gospe Guadalupske, zaštitnice pro-life pokreta, sv. misom u 19 sati i traje neprekidno do 19.12., kada bdjenje završava sv. misom u 19 sati.

Svaki dan Jerihonskog bdjenja slavit ćemo sv. misu u 19 sati; predslave svećenici prema rasporedu:

12.12. don Ante Matešan 

13.12. don Ivan Bodrožić

14.12. don Ivan Lovrić

15.12. don Ivan Matković

16.12. don Ante Mateljan 

17.12. don Mario Buljević

18.12. don Josip Ulić

19.12. don Ranko Vidović

NAKANE 

Molimo za grad Split, kajanje za grijeh pobačaja, za rođenje svakog začetog djeteta, za majke i očeve ranjene pobačajem, za parove željne djece, za liječnike i medicinsko osoblje, za zakone koji će štititi život, osobne nakane…

ZAPIŠI SE ZA SVOJ TERMIN BDJENJA 

Prijavi se za svoj termin bdjenja na jedan od kontakata:
097/775 2757 (Ivana)
098/975 0832 (Sanja) 

ŠTO JE JERIHONSKO BDJENJE?

Jerihonsko bdjenje je skraćeni naziv molitve i bdjenja pred Presvetim oltarskim sakramentom, poglavito uz molitvu krunice i čitanje Svetog pisma, koje traje sedam dana i sedam noći: “ratovanja na koljenima”, pred i s Gospodinom Isusom Kristom, koji ruši zidine naših grijeha i utvrde naših slabosti i rana. 

U bdjenju očekujemo Božju pobjedu nad grijehom, očekujemo i čudo, ako nam je potrebno. Ova je molitva jedna konkretna BORBA, u kojoj možemo iskusiti Božju blizinu, ljubav i milosrđe. Noćno bdjenje uz Isusa ima posebnu ljepotu i značaj…  

Idejni začetnik Jerihona diljem svijeta bio je “apostol svete krunice” Anatol Kaszczuk, rodom Poljak, gorljivi štovatelj Majke Božje, koji je organizirao prvo “Jerihonsko bdjenje” pri pavlinskom samostanu i marijanskom svetištu Jasna Gora od 1. do 7. svibnja 1979. Mnoštvo sabrano u ovoj vrsti zajedničke molitve izvojevalo je svoju pobjedu: pohod pape Ivana Pavla II. svojoj domovini, koji je ozbiljno bio doveden u pitanje.

Izvorno, Jerihon znači “grad mjesec”. Mjesec je simbol tame, grijeha i poganstva. Jerihonske zidine su morale pasti da bi područje u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo pripalo Gospodinu. Jošua je, nakon Mojsija, poveo izabrani narod u Obećanu zemlju i naišao na veliki otpor utvrđenog grada Jerihona. Jošua je slika Isusa koji vodi Crkvu kao novi Izrael u Kraljevstvo nebesko. Izrael je bio poslušan Gospodinovoj riječi, obilazio je sedam dana grad, trubio trubljom i nosio Kovčeg saveza tako da se grad na kraju predao.

Nebeski zaštitnik ove inicijative je sv. Ivan Pavao II.

Majko Božja Guadalupska, zaštitnice začetog života, pod svojim si Srcem nosila našega Spasitelja, Isusa Krista. Neka Njega, izvor života i ljubavi, zauvijek slavi naš narod i cijeli svijet! Pomozi nam uvijek prihvaćati i hrabro naviještati Božju zamisao o predbračnoj čistoći, daru plodnosti, braku, obitelji, o začeću djece te njihovom odgoju. Izmoli nam kod svoga Sina milost poštivanja i spašavanja života svakog čovjeka, od trenutka začeća do prirodne smrti! Sačuvaj nas od ubojstava nerođenog djeteta, eutanazije, kontracepcije, sterilizacije, umjetne oplodnje i drugih grijeha! Zaštiti nas od napasnika koji vrebaju s tolikih mjesta. Marijo, zaogrni nas i našu djecu svojim plaštem! Amen. (molitvu napisao dr. Antun Lisec)

  •