Muškarci za Život

Gianna Jessen, poznata aktivistica za život i osoba koja je preživjela svoj vlastiti pobačaj, na jednom je od svojih brojnih javnih govora izjavila sljedeće: ”Muškarci, vi ste stvoreni za velike stvari. Vi ste stvoreni da ustanete i da budete muškarci. Stvoreni ste da branite žene i djecu. Ne da stojite sa strane i da okrećete glavu kada znate da se događa ubojstvo i da ne napravite ništa po tom pitanju. Niste stvoreni da iskoristite žene i da nas ostavite same. Stvoreni ste da budete plemeniti i divni, milosrdni i jaki te da se založite za nešto. Jer, slušajte me, muškarci, ja sam preumorna da radim vaš posao. (…) Sada je vaš trenutak.”

 Vapaj i opomenu Gianne Jessen, kao i mnogih drugih žena, kao da su čuli lokalni voditelji inicijative ”40 dana za život” kada su tijekom korizmene kampanje 2017. organizirali minimalno sat vremena molitve tjedno ispred domova zdravlja i bolnica kojoj su nazočili isključivo muškarci. Svojim su molitvenim bdjenjem htjeli pokazati kako bi muškarci prije svega trebali preuzeti odgovornost u vezi i obitelji te biti potpora i glava svoje obitelji. Naime, mnoge se žene uopće ne bi odlučile na pobačaj da su imale potporu očeva svoje djece. U znak idealnog muškarca koji je ujedno bio i branitelj onih najmanjih i najpotrebnijih to su vrijeme molitvenog bdjenja nazvali ”Stražom sv. Josipa”, a ona se održavala svake srijede, na dan posvećen upravo sv. Josipu. ”Stražu” su prvo organizirali molitelji iz Velike Gorice, a njima su se priključili i molitelji iz Zagreba, Križevaca, Bjelovara itd.

”Straža” je općenito bila vrlo dobro prihvaćena. U pojedinim je gradovima znalo biti po 10 ili čak 20 muškaraca u molitvi odjednom, što je prolaznike naprosto oduševilo. Tijekom molitve mnoge bi prolaznice zastale i moliteljima uputile pogled pun odobravanja i oduševljenja. Kao da su čitavo vrijeme čekale da se muškarci okupe i ujedine u ovoj borbi za život. Neke bi žene znale kasnije prokomentirati kako su se začudile kada su vidjele muškarce na istome mjestu, a da to nije bio kafić, sportska dvorana ili stadion. Zaključile su kako su se muškarci napokon našli na pravome mjestu.

S obzirom na iznimno pozitivne reakcije, u nekim su se gradovima u narednim kampanjama nastavile održavati ”Straže sv. Josipa”, a u nekim se gradovima još uvijek čeka da se muškarci ohrabre, ujedine i pokažu tamo gdje su najpotrebniji – tamo gdje treba braniti nerođeni život. Kako nam je rekao Jakov, ustrajni molitelj iz Velike Gorice, ”muškarci zajedno u molivi za nerođene znak su onoga što bi trebalo raditi svakodnevno – brinuti i boriti se za život dostojan čovjeka, počevši od začeća.”